Een afspraak maken?

Klik hier of bel: (0318) 622 628

Advies?

Heeft u een fysieke klacht en wilt u eerst vrijblijvend advies van onze fysiotherapeuten? Binnen 1 werkdag ontvangt u een reactie.
Stel hier uw vraag »

De McKenzie methode: wat is dat?

De McKenzie methode is een manier om nek- en rugklachten met en zonder uitstraling in arm, bil of been te behandelen. De therapie heeft zijn naam te danken aan zijn ontwikkelaar Robin McKenzie, fysiotherapeut uit Nieuw Zeeland.

Uit onderzoek blijkt dat er bij 80% van de rugklachten geen duidelijke oorzaak is (bijvoorbeeld een hernia). Toch zijn rugklachten de grootste veroorzaker van ziekteverzuim in de westerse wereld.

Zowel voor diagnose als therapie gebruikt McKenzie een behandelmodel gebaseerd op de (pijn)symptomen van de patiënt. Sommige bewegingen, zoals gaan staan en bukken of langdurig zitten, verergeren de pijn die vaak uitstraalt naar een bil of been. Andere houdingen, zoals liggen, of bewegingen die de rug juist hol maken, laten de pijn verminderen. Bij de therapie wordt goed geluisterd naar het verhaal van de patiënt en wordt er onderzocht welke houdingen of bewegingen invloed hebben op de pijn. De patiënt krijgt gerichte oefeningen waardoor de klachten verdwijnen.

Omdat de patiënt uitgelegd krijgt wat hij/zij het beste kan doen om te voorkomen dat de klachten terugkomen, wordt de kans op herhaling sterk verminderd. De patiënt wordt zo onafhankelijk van therapie en therapeut.
 

Is McKenzie alleen voor acute klachten?

Nee, ook voor langdurig bestaande rugaandoeningen is deze methode zeer geschikt. Omdat de klachten van de patiënt centraal staan, is het zeer goed mogelijk om ook die mensen te behandelen.
 

Is het alleen voor lage rugklachten?

Nee, voor klachten aan de hele wervelkolom, dus ook voor nekklachten, is de McKenzie methode geschikt. Denk aan klachten door een verkeerde houding bij werken achter de PC, tablet of laptop. We praten inmiddels over een sms-nek!

Kenmerken van de McKenzie methode:
• primair gericht op de symptomen van de patiënt
• een individueel opgesteld oefenprogramma
• veel zelfwerkzaamheid van de patiënt
• aanleren van houdingen en bewegingen die gericht zijn op het voorkómen van de klachten
 

Onze McKenzietherapeuten

Elly Willems
Karin Nebbeling
 

Behandeling

Behandeling vindt plaats door één van onze McKenzie therapeuten in de praktijk van Fysio Zuidereng in Ede. Voor het maken van een afspraak kunt u onze praktijk telefonisch bereiken via tel: (0318) 622 628
U kunt ook contact met ons opnemen via het contactformulier.

Facebook updates

02-09-2019
In Ederveen hebben we nieuwe fitnessapparatuur geplaatst! We hebben 2 roeitrainers en een crosstrainer over. Gratis af te halen!!
Lees meer

17-07-2019
Wianda en Liena van Fysio Zuidereng lopen mee in de Nijmeegse Vierdaagse! Al 2 dagen gehad, hartstikke goed! Veel succes en plezier de komende dagen!
Lees meer

03-06-2019
Zaterdag 4 mei is onze collega Marlon trotse moeder geworden van zoon Luuk. We wensen het hele gezin veel geluk en gezondheid toe!!
Lees meer

Bekijk al onze updates »