Een afspraak maken?

Klik hier of bel: (0318) 622 628

Advies?

Heeft u een fysieke klacht en wilt u eerst vrijblijvend advies van onze fysiotherapeuten? Binnen 1 werkdag ontvangt u een reactie.
Stel hier uw vraag »

De McKenzie methode: wat is dat?

De McKenzie methode is een manier om nek- en rugklachten met en zonder uitstraling in arm, bil of been te behandelen. De therapie heeft zijn naam te danken aan zijn ontwikkelaar Robin McKenzie, fysiotherapeut uit Nieuw Zeeland.

Uit onderzoek blijkt dat er bij 80% van de rugklachten geen duidelijke oorzaak is (bijvoorbeeld een hernia). Toch zijn rugklachten de grootste veroorzaker van ziekteverzuim in de westerse wereld.

Zowel voor diagnose als therapie gebruikt McKenzie een behandelmodel gebaseerd op de (pijn)symptomen van de patiënt. Sommige bewegingen, zoals gaan staan en bukken of langdurig zitten, verergeren de pijn die vaak uitstraalt naar een bil of been. Andere houdingen, zoals liggen, of bewegingen die de rug juist hol maken, laten de pijn verminderen. Bij de therapie wordt goed geluisterd naar het verhaal van de patiënt en wordt er onderzocht welke houdingen of bewegingen invloed hebben op de pijn. De patiënt krijgt gerichte oefeningen waardoor de klachten verdwijnen.

Omdat de patiënt uitgelegd krijgt wat hij/zij het beste kan doen om te voorkomen dat de klachten terugkomen, wordt de kans op herhaling sterk verminderd. De patiënt wordt zo onafhankelijk van therapie en therapeut.
 

Is McKenzie alleen voor acute klachten?

Nee, ook voor langdurig bestaande rugaandoeningen is deze methode zeer geschikt. Omdat de klachten van de patiënt centraal staan, is het zeer goed mogelijk om ook die mensen te behandelen.
 

Is het alleen voor lage rugklachten?

Nee, voor klachten aan de hele wervelkolom, dus ook voor nekklachten, is de McKenzie methode geschikt. Denk aan klachten door een verkeerde houding bij werken achter de PC, tablet of laptop. We praten inmiddels over een sms-nek!

Kenmerken van de McKenzie methode:
• primair gericht op de symptomen van de patiënt
• een individueel opgesteld oefenprogramma
• veel zelfwerkzaamheid van de patiënt
• aanleren van houdingen en bewegingen die gericht zijn op het voorkómen van de klachten
 

Onze McKenzietherapeuten

Elly Willems
Karin Nebbeling
 

Behandeling

Behandeling vindt plaats door één van onze McKenzie therapeuten in de praktijk van Fysio Zuidereng in Ede. Voor het maken van een afspraak kunt u onze praktijk telefonisch bereiken via tel: (0318) 622 628
U kunt ook contact met ons opnemen via het contactformulier.

Facebook updates

17-09-2018
Prachtige nieuw samenwerkingsverband! Uniek voor Ede en omgeving!
Lees meer

07-09-2018
Handtherapie Ede is een feit!! Fysio Zuidereng en Ergotherapie Ede hebben de handen in elkaar geslagen om ieder vanuit hun eigen expertise handtherapie voor de inwoners van regio Ede vorm te geven. Het samenwerkingsverband biedt cliënten met hand-gerelateerde klachten de mogelijkheid op het handenspreekuur te komen waarbij zowel de ergo- als de fysiotherapeut aanwezig is, met mogelijkheid tot echo diagnostiek. Handtherapie kan bestaan uit: • Training/oefentherapie • Hulpmiddelen/handigheidjes en slimme trucs • Spalktherapie op maat • Littekenbehandeling • Tape technieken • Advies om belasting en belastbaarheid • Werkplek onderzoek • Echo-diagnostiek • CRPS patiënten met hand gerelateerde klachten Fysio Zuidereng: Elly Willems-Goudappel en Kim Jansen Ergotherapie Ede: Birgit van Engelshoven en Petra Vosman Contact: www.handtherapie-ede.nl
Lees meer

20-06-2018
Tijdens het wandelevenement voor mensen met etalagebenen, op zaterdag 2 juni jl, heeft mw Spies-Ruitenberg 4km zonder pijn kunnen lopen. Dat is het resultaat van 1 jaar looptraining! 1jaar geleden kon ze nauwelijks 100m lopen zonder te stoppen. Terecht is ze zeer trots op het resultaat!
Lees meer

Bekijk al onze updates »