Een afspraak maken?

Klik hier of bel: (0318) 622 628

Advies?

Heeft u een fysieke klacht en wilt u eerst vrijblijvend advies van onze fysiotherapeuten? Binnen 1 werkdag ontvangt u een reactie.
Stel hier uw vraag »

Palliatieve Zorg

Palliatieve zorg

Fysio Zuidereng heeft met Liena van Raaij en Douwe Dijkstra 2 fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in de palliatief ondersteunende behandeling. Naast het geven van de palliatieve behandelingen aan huis, is de praktijk ook verbonden aan hospice Kuria te Amsterdam en hospice De Wingerd te Amerongen.
 
Palliatieve Zorg
 

Wat is palliatieve zorg?

Palliatieve zorg is een benadering die de kwaliteit van het leven verbetert van patiënten en hun naasten die te maken hebben met een levensbedreigende aandoening, door het voorkomen en verlichten van lijden, d.m.v. vroegtijdige signalering en zorgvuldige beoordeling en behandeling van pijn en andere problemen van lichamelijke, psychosociale en spirituele aard.
De verslechterende toestand van de patiënt heeft tot gevolg dat de patiënt zijn doelen en wensen steeds moet bijstellen. Een van de veel voorkomende problemen is de afnemende mobiliteit, dat sterk is verweven met zelfstandigheid c.q. onafhankelijkheid. Het is moeilijk om opeens afhankelijk te zijn van familieleden en/of zorgverleners. Het inleveren van zelfstandig uit te voeren handelingen c.q. het steeds minder zelf kunnen uitvoeren van ADL functies, kan zeer ontmoedigend zijn. Van dat besef van het inleveren van die waardevolle zelfstandigheid moet de zorgverlener goed doordrongen zijn! De inschatting van de zorgverlener, bijvoorbeeld de fysiotherapeut, kan in veel gevallen bepalend zijn voor de voortzetting van de voor de patiënt belangrijke ADL functies.
 

Fysiotherapeutische interventies bij palliatieve zorg

Drie andere belangrijke problemen waarbij de fysiotherapeut wordt betrokken, zijn vermoeidheid, benauwdheid en pijn. Deze symptomen komen veel voor bij palliatieve patiënten. De mobiliteit, vermoeidheid, ademhalingsproblematiek en pijn lijken los van elkaar staande onderwerpen. Maar in veel gevallen beïnvloeden deze aspecten elkaar negatief.
Realiserend, dat de fysiotherapeut als professional een schakel is in de begeleiding van de patiënt, is directe samenwerking met andere disciplines van groot belang. Frequente communicatie met o.a. huisartsen, specialisten en (wijk)verpleegkundigen /thuiszorg optimaliseert patiënt gerichte zorg.
Hospice Kuria en hospice Amerongen
Palliatieve (terminale) zorg in de hospices wordt uitgevoerd door een deskundig, multidisciplinair team, waarvan de Fysiotherapie deel uitmaakt. Fysio Zuidereng is verbonden aan hospice Kuria te Amsterdam en hospice De Wingerd te Amerongen.
 

Facebook updates

17-09-2018
Prachtige nieuw samenwerkingsverband! Uniek voor Ede en omgeving!
Lees meer

07-09-2018
Handtherapie Ede is een feit!! Fysio Zuidereng en Ergotherapie Ede hebben de handen in elkaar geslagen om ieder vanuit hun eigen expertise handtherapie voor de inwoners van regio Ede vorm te geven. Het samenwerkingsverband biedt cliënten met hand-gerelateerde klachten de mogelijkheid op het handenspreekuur te komen waarbij zowel de ergo- als de fysiotherapeut aanwezig is, met mogelijkheid tot echo diagnostiek. Handtherapie kan bestaan uit: • Training/oefentherapie • Hulpmiddelen/handigheidjes en slimme trucs • Spalktherapie op maat • Littekenbehandeling • Tape technieken • Advies om belasting en belastbaarheid • Werkplek onderzoek • Echo-diagnostiek • CRPS patiënten met hand gerelateerde klachten Fysio Zuidereng: Elly Willems-Goudappel en Kim Jansen Ergotherapie Ede: Birgit van Engelshoven en Petra Vosman Contact: www.handtherapie-ede.nl
Lees meer

20-06-2018
Tijdens het wandelevenement voor mensen met etalagebenen, op zaterdag 2 juni jl, heeft mw Spies-Ruitenberg 4km zonder pijn kunnen lopen. Dat is het resultaat van 1 jaar looptraining! 1jaar geleden kon ze nauwelijks 100m lopen zonder te stoppen. Terecht is ze zeer trots op het resultaat!
Lees meer

Bekijk al onze updates »