Een ontdekkingsreis naar je pijn en deze bestrijden!
Veel patiënten hebben last van langdurige chronische pijn. Chronische pijn heeft veel factoren. Denk hierbij aan lichamelijke, emotionele en gedragsfactoren. Je hersenen slaan al deze factoren op, waardoor er uiteindelijk een pijn ontstaat. Door een virtuele reis te maken door jouw zenuwstelsel krijg je meer kennis over jouw pijn en leren je hersenen anders om te gaan met de pijn.
Onze patiënten die al jaren chronische pijn ervaren, krijgen met Reducept de kans om hun pijn te beïnvloeden en een aangenamer leven te leiden. Tjakien de Witt, Anne-Frederique Lückerath en Daniël Laarhoven zijn al jaren werkzaam bij Fysio Zuidereng en zijn super enthousiast over de Reducept methode in hun behandelplan en deelt hierover zijn verhaal.
Hoe past de Reducept methode in ons behandelplan?
Voor patiënten, fysiotherapeuten en zorgverleners is het van groot belang dat een fysiotherapeutische behandeling werkelijk effectief is. Bij patiënten met langdurige chronische pijn is dit vaak wat lastiger dan bij acute pijn. Reducept is speciaal ontwikkeld voor deze chronische pijnklachten en is geschikt voor iedereen.
Pijn ontstaat natuurlijk in de hersenen en met de Reducept methode kunnen onze patiënten hun hersenen trainen om op een andere manier met hun pijn om te gaan. Ze leren door de Virtual Reality (VR) hun pijn te beïnvloeden en hier meer grip op te krijgen. De Reducept methode past daarom perfect in ons behandelplan!
Op welke manier gebruiken onze patiënten Reducept?
Onze patiënten kunnen thuis op meerdere manieren spelen met Reducept op hun smartphone. Ze kunnen dat ‘plat’ (2D) doen, dan bestuur je de VR-game met je vingers op het scherm. Of ‘Virtueel’ (3D) dan heb je je smartphone in een houder voor je gezicht of met een speciale VR-bril. Vervolgens komen ze in een ontdekkingsreis, waarbij ze actief hun pijn bestrijden door spelletjes te spelen. Ondertussen horen ze een achtergrondstem om meer kennis te krijgen over hun pijnklachten en wordt er gevraagd naar hun pijnscores om de pijn te monitoren en de voortgang bij te houden.
Wat vinden onze fysiotherapeuten van Reducept?
Het is altijd even wennen als je een nieuwe methode gaat gebruiken in je behandelplan. Toch maken alle nieuwe technologieën je super nieuwsgierig over het feit hoe je patiënten beter kunt helpen. Hierdoor waren wij allemaal hartstikke blij met Reducept.
Als fysiotherapeut heb ik ervaren dat Reducept een blijvend en effectief resultaat geeft aan onze patiënten op mentaal en fysiek vlak. Onze patiënten leren bewust en onbewust hun brein te resetten en te trainen om pijnvrij door het leven te gaan. Door alle resultaten en de goede ervaringen van onze patiënten zijn wij blij met onze keuze en is de Reducept methode, een onderdeel geworden binnen ons behandelplan.
Wat zijn de voordelen voor onze patiënten?
Met Reducept trainen onze patiënten alle informatiebronnen die door het alarmcentrum in de hersenen geraadpleegd worden: denken, voelen, doen en aandacht. De emoties en gedachten hebben een belangrijke rol bij de pijnklachten. Het emotionele deel van het brein is namelijk het simpele deel. Alles wat je ziet en denkt, neemt het emotionele brein direct over.
Door de VR training leren onze patiënten te spelen met hun emotionele brein en zullen ze in de VR-game letterlijk hun pijnprikkels wegschieten. Ze overtuigen de hersenen, door actief bezig te zijn met hun pijn, dat het ‘gevaar van mentale pijn’ minder aanwezig is. Dit zorgt ervoor dat ze daadwerkelijk minder pijn ervaren in het dagelijks leven en ze de belemmeringen gunstiger maken.
Wat vinden patiënten van Reducept?
Veel patiënten zijn vaak erg sceptisch. Hoe kan een game ervoor zorgen dat hun pijn daadwerkelijk weggaat of dat het minder wordt. Toch konden veel patiënten hun pijn medicatie afbouwen door de resultaten van de Reducept methode. Het fijne is dat de patiënten het op elk moment thuis kunnen doen als ze hun pijn ervaren en in een vertrouwde omgeving zijn.
Ook zijn de patiënten erg enthousiast over het feit dat je heel actief bezig bent met je pijn en door te spelen je je pijnprikkels aan het uitschakelen bent. Ze leren anders met hun pijn omgaan en zo ervaren ze hun pijn op een hele andere manier. Dit zorgt ervoor dat ze een fijner en aangenamer leven kunnen leiden, ondanks hun chronische pijn.