McKenzie therapie

De McKenzie methode is een manier om nek- en rugklachten met en zonder uitstraling in arm, bil of been te behandelen. De therapie heeft zijn naam te danken aan zijn ontwikkelaar Robin McKenzie, fysiotherapeut uit Nieuw Zeeland.

Uit onderzoek blijkt dat er bij 80% van de rugklachten geen duidelijke oorzaak is (bijvoorbeeld een hernia). Toch zijn rugklachten de grootste veroorzaker van ziekteverzuim in de westerse wereld.

Zowel voor diagnose als therapie gebruikt McKenzie een behandelmodel gebaseerd op de (pijn)symptomen van de patiënt. Sommige bewegingen, zoals gaan staan en bukken of langdurig zitten, verergeren de pijn die vaak uitstraalt naar een bil of been. Andere houdingen, zoals liggen, of bewegingen die de rug juist hol maken, laten de pijn verminderen. Bij de therapie wordt goed geluisterd naar het verhaal van de patiënt en wordt er onderzocht welke houdingen of bewegingen invloed hebben op de pijn. De patiënt krijgt gerichte oefeningen waardoor de klachten verdwijnen.

Omdat de patiënt uitgelegd krijgt wat hij/zij het beste kan doen om te voorkomen dat de klachten terugkomen, wordt de kans op herhaling sterk verminderd. De patiënt wordt zo onafhankelijk van therapie en therapeut.

Is McKenzie alleen voor acute klachten?

Nee, ook voor langdurig bestaande rugaandoeningen is deze methode zeer geschikt. Omdat de klachten van de patiënt centraal staan, is het zeer goed mogelijk om ook die mensen te behandelen.

Is het alleen voor lage rugklachten?

Nee, voor klachten aan de hele wervelkolom, dus ook voor nekklachten, is de McKenzie methode geschikt. Denk aan klachten door een verkeerde houding bij werken achter de PC, tablet of laptop. We praten inmiddels over een sms-nek!

Kenmerken van de McKenzie methode:

  • primair gericht op de symptomen van de patiënt
  • een individueel opgesteld oefenprogramma
  • veel zelfwerkzaamheid van de patiënt
  • aanleren van houdingen en bewegingen die gericht zijn op het voorkómen van de klachten

Locatie

Behandeling vindt plaats door één van onze McKenzie therapeuten in de praktijk van Fysio Zuidereng in Ede.

McKenzie therapeuten Fysio Zuidereng

De volgende fysiotherapeuten van Fysio Zuidereng zijn gespecialiseerd in McKenzie therapie.

Niels Homburg

Fysiotherapeut | dry needling | medische fitness | claudicatio training | Shockwave therapie

BIG nummer: 69929560304 niels@fysiozuidereng.nl

Elly Willems-Goudappel

Fysiotherapeute | Handtherapeute | McKenzietherapeute

BIG nummer: 39033684204 ellyw@fysiozuidereng.nl

MAAK DIRECT EEN AFSPRAAK