Oncologie

De oncologiefysiotherapeut is specialist in de behandeling van de bijwerkingen van kanker. Bij het eerste contact vindt een uitgebreide intake plaats, bestaande uit een gesprek, vragenlijsten en lichamelijk onderzoek. Aan de hand hiervan wordt vervolgens gezamenlijk een specifiek behandelplan opgesteld, uitgaande van uw persoonlijke doelstellingen.  Een oncologiefysiotherapeut is lid van het oncologie netwerk in de Regio Gelderse Vallei. Voor meer informatie over het oncologie netwerk klik  hier.

Coaching
Naast de begeleiding van mensen met kanker kan de oncologiefysiotherapeut ook een coachende en adviserende rol spelen voor collega fysiotherapeut, huisartsen en andere hulpverleners. De oncologiefysiotherapeut kan u begeleiden in alle 4 de behandelfases ( behandelfase, herstelfase, palliatieve fase en terminale fase).
In de behandelfase is er na de diagnosestelling sprake van een operatie, bestraling en/of chemotherapie. In beweging blijven of gaan bewegen is dan erg belangrijk. De
oncologiefysiotherapeut adviseert en begeleidt u gedurende het traject.
In de herstelfase knapt de patiënt op en kan zich richten op herstel. Het oppakken van dagelijkse activiteiten staat centraal. De gevolgen van de behandeling staan dit vaak in de weg. In deze is fase een bewegingsprogramma op om de conditie weer op te bouwen en klachten die herstel belemmeren, zoals lymfoedeem of bewegingsbeperking van gewrichten, worden behandeld.
In de palliatieve fase wordt duidelijk dat de ziekte niet meer te genezen is. Kwaliteit van leven, door behoud van conditie en kracht is nu belangrijk. De oncologiefysiotherapeut begeleidt en adviseert u.
Ook in deze fase wordt een specifiek bewegingsprogramma samengesteld.
In de terminale fase nadert het levenseinde. Behandeling is gericht op zoveel mogelijk comfort via ontspanningsoefeningen en ademhalingsoefeningen.
Tevens is het trainen in groepen mogelijk. Zo kunnen mede lotgenoten met elkaar praten en zo hun ervaringen delen tijdens het trainen. Deze groepen worden begeleid door een oncologiefysiotherapeut.

ervaringen van een patiënt:
‘Ik heb nog maar zo’n 40% van mijn energie die ik vroeger had. Wat moet ik hiermee en hoe moet ik hiermee omgaan’
‘Toen ik uitbehandeld was werd ik naar huis gestuurd met het idee ik word losgelaten wat voor mij angstig was, en het idee te hebben alleen gelaten te worden.’

 

 

Oncologie therapeuten Fysio Zuidereng

De volgende fysiotherapeut van Fysio Zuidereng zijn gespecialiseerd in oncologie

Anne-Frederique Lückerath MSc

Fysiotherapeute | Oncologiefysiotherapeute | Oedeemtherapeute | Palliatieve zorg | CRPS

BIG nummer: 69923057804 anne@fysiozuidereng.nl

MAAK DIRECT EEN AFSPRAAK