Valpreventie 'Vallen Verleden Tijd'

Valpreventie voor ouderen

Een val op oudere leeftijd heeft vaak grote gevolgen en kan een hele impact hebben op de zelfredzaamheid. De angst om te vallen geeft al een verhoogde kans op het daadwerkelijk vallen. Doordat op oudere leeftijd het reactievermogen trager wordt, is de schade bij vallen aan het lichaam vaak groter. Veel valongelukken hebben vaak letsel tot gevolg, zoals botbreuken of hersenletsel.

De kans op valpartijen onder senioren lijkt aanzienlijk af te nemen als men een valpreventiecursus volgt. Wij bieden voor ouderen het valpreventieprogramma ‘Vallen Verleden Tijd’ aan. ‘Vallen Verleden Tijd’ is door het RIVM erkend als valpreventieve beweeginterventie.

Voor wie

Het programma is bedoeld voor thuiswonende ouderen van 65 jaar en ouder met een verhoogd valrisico, die 15 minuten kunnen lopen zonder loophulpmiddel. Bij verhoogd valrisico kunt u denken aan valangst, eerdere incidenten met vallen, problemen met balans en mobiliteit. 

Doel

Het programma is gericht op het voorkomen van valongevallen door het herkennen van valgevaarlijke situaties, het verminderen van valangst en het verbeteren van stabiliteit en balans. 

Wat houdt ‘Vallen Verleden Tijd in’

Het valpreventieprogramma kent de volgende opbouw:

  1. Bij de intake bespreekt de fysiotherapeut samen met u wat uw doelen en verwachtingen zijn en zullen er een aantal tests uitgevoerd worden. Op basis van de uitslagen van de test kan er een beter beeld worden gegeven van uw valrisico.
  2. Tijdens de groepslessen (8x, 1 uur, 1x per week) gaat u onder begeleiding van deskundig geriatriefysiotherapeuten aan de slag met hindernisparcours, valtraining (leren vallen op een dikke mat) en diverse sport- en spelvormen.
  3. Aan het eind van het programma vindt een evaluatie plaats en ontvangt u een bewijs van deelname. 

Kosten deelname

De kosten voor deelname bedragen €350,00. U kunt zelf bij de zorgverzekeraar informeren of u de kosten hiervoor kunt declareren.

Samenwerking Fysiotherapiepraktijken in Ede

De gevolgen van een val zijn enorm en kan veel impact hebben op het nog langer thuis kunnen blijven wonen en op de kwaliteit van uw leven. Naast het persoonlijke leed is ook sprake van maatschappelijke zorgkosten. Deze zullen de komende jaren toenemen mede als gevolg van de vergrijzing. Drie fysiotherapiepraktijken in Ede hebben de handen ineen geslagen om Valpreventie op de kaart te zetten. In deze praktijken wordt het programma Vallen Verleden Tijd gegeven door hiervoor speciaal opgeleide fysiotherapeuten die met u aan de slag gaan zodat u weer genoeg vertrouwen krijgt in uzelf en de kans op vallen te verminderen. 

De samenwerkende fysiotherapiepraktijken zijn:

Fysio Zuidereng
Fysiotherapie Beatrixpark
Fysiotherapie Veluwse Poort

De fysiotherapeuten in onze praktijk zijn: 

Marlon van Eck van der Sluijs, Geriatriefysiotherapeut
Douwe Dijkstra, Geriatriefysiotherapeut

Startdatum: vrijdag 1 maart 2024
Locatie: Mesdagstraat 5 (gymzaal) Ede
Tijdstip: 14.30-15.30 uur

Marlon van Eck van der Sluijs MSc

Fysiotherapeute | Geriatriefysiotherapeute | Geriatrienetwerk | MS-netwerk | Shockwave therapie | Medical Taping | Valpreventie cursus 'Vallen Verleden Tijd'

BIG nummer: 99917242804 marlon@fysiozuidereng.nl

Douwe Dijkstra MSc

Fysiotherapeut | Geriatriefysiotherapeut | CRPS | Parkinson | Palliatieve zorg | Dry Needling

BIG nummer: 19917003604 douwe@fysiozuidereng.nl

MAAK DIRECT EEN AFSPRAAK